Wat willen we bereiken?

Een ‘inclusieve arbeidsmarkt’ is een arbeidsmarkt waarin iedereen kan meedoen. Ook mensen met een arbeidsbeperking of persoonlijke omstandigheden. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, gezinssamenstelling, onjuiste opleiding, mate van belastbaarheid, taalachterstand, armoede, schuldenproblematiek, enz. Op een inclusieve arbeidsmarkt bieden werkgevers ook werk aan iedereen die kan meedoen. Onderwijs en overheid faciliteren de ondernemers daarbij.

 

De gemeentelijke visie op de inclusieve arbeidsmarkt Noordoostpolder wordt in 2018 geconcretiseerd.

Wat gaan we daarvoor doen?

Doorontwikkeling sociale werkvoorziening

De sociale Werkvoorziening (CVW) wil zich ontwikkelen naar een sociale onderneming. Dit proces gaat in 2018 verder. De sociale onderneming draagt bij aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt, zowel lokaal als regionaal.

Ontwikkelen arrangementen onderwijs/arbeidsmarkt

De samenleving verandert steeds sneller en de vraag van ondernemers naar goed geschoold personeel neemt toe. En die vraag sluit niet altijd aan bij het reguliere aanbod van het onderwijs. Daarom worden arrangementen ontwikkeld om werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt beter toe te rusten voor de vraag van de werkgever. Dat doen wij samen met het Voortgezet Onderwijs, het Middelbaar Beroeps Onderwijs en de ondernemers. In het schooljaar 2018-2019 zijn de eerste arrangementen beschikbaar.
Dit punt hangt samen met programma 3, Economische Ontwikkeling.

Uitvoeren banenafspraak

De weg van (speciaal onderwijs) naar regulier werk is vaak een lange weg waar veel partijen bij betrokken zijn. Van school via dagbesteding en werkervaring in een veilige omgeving, naar een functie bij een werkgever. Dit vraagt om een brede samenwerking. De realisatie van de banenafspraak* is een taak van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland. In 2018 verbeteren wij de lokale samenwerking met onderwijs, ondernemers, zorgaanbieders en Werkcorporatie verder. Zo leveren wij een substantiële bijdrage aan de taakstelling van Flevoland in 2018.
Het uitvoeren van de banenafspraak hangt samen met programma 3, Economische Ontwikkeling.

* Kabinet en werkgevers hebben in het sociaal akkoord van 2013 afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een ziekte of handicap. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. De overheid doet dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Dit heet de banenafspraak.