Wat willen we bereiken?
We benutten het zelf oplossend vermogen van de samenleving. Daarbij stimuleren wij vitale inwoners om activiteiten te organiseren voor meer kwetsbare inwoners. Inwoners nemen eigen verantwoordelijkheid. Zij zijn oplossingsgericht, signaleren wat nodig is en zetten zich in voor anderen. De gemeente ondersteunt oplossingen die passen bij de samenleving. De gemeente zorgt voor een gevarieerd aanbod van eenvoudig toegankelijke voorzieningen.
Wat gaan we daarvoor doen?
Middelengebruik en verslaving dragen bij aan een ongezonde leefstijl en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen. Bij jeugd is de grootste gezondheidswinst te behalen. Tijdens je jeugd wordt de basis gelegd voor de gezondheid voor de rest van het leven.
We stimuleren maatschappelijke partners om tijdens hun reguliere werkzaamheden aandacht te geven aan de problematiek van ongewenst alcohol- en drugsgebruik en game- en gokverslaving. Hiervoor voeren we gesprekken en nemen we dit op in subsidie-afspraken.
De Rijksoverheid wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccinatieprogramma’s. Ook gemeenten, zorgverzekeraars, zorgverleners, scholen en bedrijven moeten daaraan bijdragen. We faciliteren dat inwoners met een gezondheidsachterstand worden opgespoord. Deze mensen hebben vaak schulden. Na het opsporen begeleiden wij hen om verbetering in hun leefsituatie en uiteindelijk in hun gezondheid te bereiken. Wij maken daarbij gebruik van het stimuleringsprogramma Gezond in de stad (GIDS).
Het subsidiebeleid gaat uit van partnerschap, vertrouwen en het sturen op resultaten. De mate van sturing hangt af van het type organisatie en de omvang van de ondersteuning/maatschappelijke inzet. Vrijwilligersorganisaties krijgen veel ruimte. Met professionele organisaties sturen wij resultaten. De gemeente bepaalt richting. Organisaties doen een voorstel hoe zij hier een bijdrage aan leveren. Wij gaan en blijven hierover met hun in gesprek en spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen.
Mensen wonen langer zelfstandig. Daarbij hoort passende ketenzorg/hulp. Naast signaleren van dementie ook voldoende (mantel)zorg ondersteuning bieden in de leefomgeving van de oudere inwoners. Zoals het stimuleren kleinschalige dagopvang/dagbesteding en; faciliteren oplossingen in de wijk. Daarnaast moeten woonzorgvoorzieningen op peil gehouden worden. Zo kunnen ouderen op intramurale zorg terugvallen als dat nodig is. Dit is een belangrijk onderwerp in het forum wonen met zorg. In het forum nemen de verschillende woonzorginstellingen deel.