Doelstelling

Voor inwoners die dit nodig hebben, zijn passende vormen van ondersteuning en oplossingen beschikbaar. Deze zijn afgestemd op de specifieke behoefte en gebruik makend van dat wat mensen wél kunnen.

Reguliere bedrijfsvoering

Inkopen maatwerkoplossingen voor en toezichthouden op WMO en Jeugdzorg
Voor inwoners die deze ondersteuning (tijdelijk) nodig hebben, willen we een aanbod hebben. Dit gaat vooral over huishoudelijke ondersteuning, vervoer, woonoplossingen, ondersteuning dagactiviteiten. De gemeente is ook toezichthouder. Omdat de gemeente zelf de taken voor de WMO en Jeugdwet uitvoert, heeft zij het toezicht onafhankelijk geregeld bij de GGD.

Regionale inkoop zorg
Dit gaat over pleegzorg, jeugdzorg+, (klinische) jeugd geestelijke gezondheidszorg (GGZ), jeugd residentieel, jeugdbescherming en Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Zorglandschap transformeren
Noordoostpolder heeft de decentralisaties goed doorstaan. De aandacht kan nu uitgaan naar de lange termijn (door)ontwikkeling van de nieuwe manier van werken. Met alleen nieuwe wetten, regels en structuren redden we het niet. Integendeel, de transformatie vraagt een nieuwe manier van werken van professionals uit het hele veld – gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen.

Speerpunten