Invoering van de omgevingswet
De omgevingswet gaat in per 1 januari 2021. Dit heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten. De nieuwe wet raakt alle domeinen binnen de leefomgeving. De omgevingswet vraagt een andere manier van werken: nog integraler, meer afwegingsruimte voor bestuur en flexibiliteit in de aanpak (maatwerk), versnellen en vergemakkelijken besluitvorming. Een belangrijk onderdeel is dat elke gemeente een omgevingsvisie en omgevingsplan moet hebben. Deze vervangen de huidige structuurvisie, bestemmingsplannen en andere gemeentelijke regelgeving voor de fysieke leefomgeving.
Aantrekkende woningmarkt
De economie trekt aan, de koopkracht stijgt en de werkloosheid daalt. Dit geeft mensen vertrouwen en dat zie je terug in de bewegingen op de woningmarkt.
Energietransitie
Een transitie naar een duurzame energieopwekking is nodig. Want klimaat verandert en de fossiele brandstoffen raken op. Samen met overheden, bedrijven en inwoners moet de gemeente de schouders zetten onder een omslag naar een samenleving welke beduidend minder fossiele brandstof gebruikt.
Schaalvergroting in de landbouw zorgt voor toename vrijkomende erven
Agrarische bedrijven groeien. Gronden worden verkocht en blijven veelal in agrarisch gebruik. Maar het erf met woning en schuren blijft wel bestaan en heeft dan niet altijd meer een agrarische functie. We bieden mogelijkheden om de erven op een andere manier te gebruiken om het landelijk gebied leefbaar te houden.