Doelstelling

Een goede kwaliteit van het openbaar bestuur en een kleinere afstand tussen burger en bestuur. En meer bekendheid van de gemeente en de gemeentelijke politiek.

Reguliere bedrijfsvoering

Ondersteunen en adviseren van burgemeester en wethouders
Het college voert de gemeentelijke taken uit. De medewerkers van de gemeente helpen en adviseren het college.

De raad, raadscommissies en ondersteuning daarvan door de griffie
De gemeenteraad bepaalt het beleid op hoofdlijnen. En zij controleert de uitvoering daarvan. Dat doet zij namens de inwoners. De griffie helpt daarbij.

Lokale rekenkamer en de accountantscontrole
De lokale rekenkamer en de accountant doen onderzoek voor de gemeenteraad. De rekenkamer onderzoekt of het college het beleid van de raad goed uitvoert. En de accountant controleert of de financiële stukken en besluiten juist zijn.

Integraal Gebiedsgericht Werken (IGW)
De gebiedsregisseurs van de gemeente zorgen dat de lijnen tussen de inwoners en de gemeente kort blijven. Zij pikken signalen over de leefbaarheid op in de dorpen en wijken. En zij regelen dat die signalen door de gemeente worden opgepakt.

Behandelen van klachten en bezwaren
Niet iedereen is het altijd eens met een besluit van de gemeente. En er is ruimte om dat aan te geven: Mensen kunnen bezwaar maken tegen besluiten en zij kunnen klachten indienen tegen de manier waarop de gemeente hen behandelt. Graag gaan wij in gesprek met degene die een klacht of bezwaar heeft ingediend. Dat doen we het liefst door persoonlijk contact te zoeken met de bewaarmaker (mediation). Wanneer inwoners dat niet willen, zetten we een onafhankelijk commissie in om te adviseren over het bezwaar. Onze mediators helpen ook wanneer er onmin is ontstaan tussen partijen. Deze partijen kunnen inwoners, bedrijven, instellingen of de gemeente zelf zijn.

Inkopen van goederen en diensten
De gemeente is niet alleen overheid, maar ook een marktpartij die goederen en diensten inkoopt. Ons doel is het verkrijgen van een zo goed mogelijk product tegen een zo laag mogelijke prijs en kosten, waarbij we ons houden aan de (Europese) aanbestedingsregels. En waar het kan en mag, kopen wij lokaal in. In 2018 wordt gewerkt aan (verdere) professionalisering van de inkooppraktijk.

Speerpunten