In maart 2016 is een herziening doorgevoerd van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De wijzigingen hebben vooral betrekking op:

  • het versterken van de horizontale sturing, verantwoording door de raad;
  • meer transparantie van het besluitvormingsproces rond begroting en verantwoording en;
  • daarmee een grotere betrokkenheid van alle belanghebbenden bij het besluitvormingsproces.

De belangrijkste wijzigingen richten zich op de informatie voor sturing van de uitvoering,  beleidsindicatoren voor sturen op effecten van beleid, financiële kengetallen om meer zicht te krijgen op toekomstbestendigheid en wendbaarheid van de begroting, informatie over verbonden partijen ten behoeve van meer grip hierop, en een aantal meer technische onderwerpen zoals inzicht en toerekening van overhead en rente en enkele aanpassingen aan het stelsel van lasten en baten.

De invoering van de wijzigingen verloopt gefaseerd vanaf begrotingsjaar 2016 en loopt door tot en met 2018. Voor 2018 zijn de volgende wijzigingen in de begroting doorgevoerd:

  1. Een indeling in taakvelden in plaats van beleidsvelden. De begroting kent nog steeds zes programma’s met een onderverdeling in pijlers, maar de subpijlers zijn verdwenen.
  2. Als gevolg van deze nieuwe programma-indeling zijn er verschuivingen doorgevoerd voor enkele producten tussen de programma's. Hierdoor zijn de cijfers niet altijd te vergelijken met voorgaande jaren.
  3. In de voorliggende begroting zijn er meer afschrijvingsreserves opgenomen door de verplichte activering van investeringen met een maatschappelijk nut en het vormen van een afschrijvingsreserve hier tegenover. Het aantal afschrijvingsreserves en onttrekkingen hieraan voor dekking van afschrijvingslasten, zal de komende jaren verder toenemen. Voor de exploitatie is het effect neutraal.

Planning en control documenten zijn vaak omvangrijke documenten. Op dit moment stellen we dit soort documenten beschikbaar in een doorzoekbaar PDF-formaat. In 2017 is gestart met het ontwikkelen van een websiteomgeving waarmee makkelijker en gerichter naar informatie gezocht kan worden.
Het doel van een accountantscontrole is om raadsleden en andere betrokkenen het vertrouwen te geven dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid. Het gesprek in de verantwoordingsraad kan zich dan volledig richten op de keuzes die het college van B&W heeft gemaakt. De werkgroep Vernieuwing accountantscontrole gemeenten heeft voorstellen gedaan. De voorstellen liggen op dit moment bij de minister en staatssecretaris. Ons doel is om tot een doelmatigere en betere controle te komen met meer aandacht voor het opdrachtgeverschap van de raad hierin. In 2018 worden mogelijkheden tot verbetering onderzocht en doorgevoerd.