Het college heeft de verplichting periodiek onderzoek te doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door hen gevoerde bestuur (art. 213a gemeentewet). Het doel van dit soort onderzoeken is dat gemeenten doelmatig en doeltreffend werken en dat hiermee een bijdrage wordt geleverd aan de publieke verantwoording over de uitvoering van gemeentelijk beleid. Afspraak is dat jaarlijks in de paragraaf bedrijfsvoering opgenomen wordt  welk onderzoek verricht wordt. In 2017 is extra gecontroleerd op de (financiële) rechtmatigheid van inkoop. Tevens is een traject opgestart voor verdere professionalisering van de gemeentelijke inkoopfunctie. Via een spendanalyse (2018) wordt verder inzicht in de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde inkoopbeleid gegeven. En kunnen concrete verbeteringen doorgevoerd worden.
Jaarlijks worden er interne controle onderzoeken, los van maatregelen die in het proces zijn opgenomen, verricht om vast te stellen of interne beheersmaatregelen werken en of informatie correct is en transacties tot stand komen in overeenstemming met geldende wet –en regelgeving (artikel 213 van de gemeentewet). Dit alles met als doel het tijdig signaleren en corrigeren van onvolkomenheden en het nemen van afdoende maatregelen ter voorkoming van fouten en risico’s in de toekomst.
De keuzes voor te onderzoeken processen door het team Interne controle is voornamelijk gebaseerd op basis van gesprekken met onze accountant, risico’s en wijzigingen in processen of wet- en regelgeving en naar aanleiding van uitkomsten van eerdere interne controleonderzoeken. Het onderzoeksplan en het jaarverslag wordt jaarlijks separaat door het college vastgesteld en aangeboden aan auditcommittee en rekenkamer commissie.